Home

BEL 100 / 112

Wanneer er sprake is van een ‘directe’ en ‘levensbedreigende’ situatie, contacteer dan de spoeddiensten via het nummer 100 of 112(*)

Hoe bellen naar noodnummers?

(bron: www.sos112.be)

Als je een noodnummer moet bellen, bevind je je meestal in een stressvolle situatie. Toch is het belangrijk dat je precieze en juiste informatie kunt meedelen aan de operator en dat je zijn vragen kunt beantwoorden.

Probeer voor je de noodcentrale belt het volgende te weten te komen:

  1. de juiste locatie
  2. het soort noodgeval
  3. zijn er gewonden

 


Volg deze stappen:

 

 

  1. Vorm het nummer 112 voor de brandweer, een ambulance of de politie. In België vorm je het nummer 101 voor dringende politiehulp.
  2. Wacht rustig op antwoord. Haak niet in, want daardoor kom je opnieuw aan het begin van de wachtlijst te staan.
  3. Geef het juiste adres waarnaar de hulpdiensten zich moeten begeven (stad, straat, nummer, kruispunt, speciale toegang, praatpaal, enz.) en eventueel wat de gemakkelijkste manier is om er te geraken. Als je niet belt vanaf de plaats van het incident, vertel dit dan ook aan de operator.
  4. Beschrijf wat er is gebeurd (brand, ongeval, agressie, inbraak, hartaanval, enz.).
  5. Geef aan of er mensen in gevaar of gewonden zijn en hoeveel.
  6. Haak niet in vooraleer de operator zegt dat je mag inhaken. Hou ook je telefoonlijn vrij zodat de operator je kan terugbellen als hij meer informatie nodig heeft.
  7. Als de situatie zou verergeren of verbeteren, bel dan terug naar de noodcentrale om dit mee te delen.

 

(*) "112" is het Europese noodnummer waarnaar mensen in nood in alle 27 lidstaten van de Europese Unie 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kunnen bellen om onmiddellijke hulp te krijgen van de brandweer, een medisch team of de politie. Je kan het nummer 112 bellen met een vaste of mobiele telefoon. Het Europese noodnummer is overal gratis.

 

 

 

Spil is niet verantwoordelijk voor eventuele foute links op deze verwijswebsite.

Voor vragen of opmerkingen neem contact op via spil@limburg.be