Deze vorming focust op het inventariseren en verbeteren van slaap bij jongeren met ADHD. Hoewel slaap vaak over het hoofd wordt gezien, toont onderzoek aan dat tot wel 72% van de jongeren met ADHD slaapproblemen heeft. Deze slaapproblemen kunnen de ADHD-symptomen en last die jongeren ervaren in het dagelijks leven significant verergeren. Echter is slaap vaak niet de focus van de behandeling van ADHD, terwijl jongeren hier vaak zelf veel last van hebben en dit ook graag willen aanpakken.
Om de stilte hierrond te doorbreken ontwikkelde de onderzoeksgroep ADHDynamisch van de KU Leuven SIESTA (Sleep IntervEntion as Symptom Treatment for ADHD), een CGT slaapinterventie voor jongeren met ADHD. De training focust zich op het verbeteren van slaaphygiëne en daardoor op het verbeteren van slaap en gerelateerde problemen (piekeren, plannen, …) en is gebaseerd op motiverende gespreksvoering.
We duiken tijdens deze vorming in de slaap van jongeren met ADHD en slaapproblemen:
- Hoe uit moeilijk slapen zich bij jongeren met ADHD?
- Hoe kan je het slaapprobleem in kaart brengen?
- Hoe begeleid je jongeren in het verbeteren van zijn of haar slaap aan de hand van SIESTA?
Je neemt concrete handvatten mee om slaap te inventariseren en aan de slag te gaan tijdens het begeleiden van deze jongeren. Ook krijg je toegang tot het materiaal van SIESTA (werkboek, trainershandleiding).
Datum: Woensdag 14 mei 2025
Uur: 9u00-16u00 (broodjeslunch wordt voorzien)
Locatie: Provinciehuis Vormingslokaal A-1.17, Universiteitslaan 1, 3500 Hasselt
Voor wie? De vorming richt zich op zorgverleners van de eerste lijn: Psychologen, pedagogen, psychiaters die werken met jongeren met ADHD.
Door wie? Deze vorming wordt gegeven door Leni Raemen. Leni is klinisch psychologe en gedragstherapeut in opleiding die binnen SIESTA workshops en trainingen biedt aan psychologen, orthopedagogen en psychiaters om hen op te leiden in het geven van SIESTA. Daarnaast werkt ze bij PraxisP, het universitair praktijkcentrum van de faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen.
Vragen? Heb je vragen dan mag je mailen naar Leni: leni.raemen@kuleuven.be
Kostprijs: Kostprijs: 30€ voor niet-geconventioneerde KP/KO en andere zorgprofessionals, gratis voor geconventioneerde KP/KO.
Inschrijven: Schrijf je hier in.