Conventie eetstoornissen
De FOD-volksgezondheid en het RIZIV investeren bijkomende middelen in zorg voor kinderen, jongeren en jongvolwassenen (tot en met 23 jaar) met zowel eetproblemen als eetstoornissen.
Voor beginnende eetproblemen kunnen kinderen, jongeren en hun gezin gratis terecht binnen de ELP-conventie. Die zorg is vrij toegankelijk voor iedereen.
Voor jongeren met een eetstoornis startte op 1 februari een conventie eetstoornissen, met een pakket van gratis ambulante zorg voor iedere jongere met Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa en Binge Eating Disorder tot en met 23 jaar. Zij kunnen rekenen op somatische opvolging door hun behandelend arts, tot 15 sessies voedingsadvies door een gespecialiseerde diëtist en tot 20 sessies psychosociale ondersteuning door een gespecialiseerde eerstelijnspsycholoog.
Daarnaast werd vanuit Ligant het Multidisciplinair Ambulant Support Team (MAST) Eetstoornissen opgericht. Dit team wil de draagkracht en expertise van de ambulante hulpverlening rond de aanpak van eetstoornissen bij kinderen, jongeren en hun context versterken. Hulpverleners kunnen er terecht voor advies, overleg, opleiding en intervisie.
Kortom, er is een gelaagd ambulant zorgaanbod voor eetstoornissen:
- Voor beginnende eetproblemen kan een jongere gratis terecht binnen de ELP-conventie (meer info). Die zorg is vrij toegankelijk voor iedereen.
- Voor gediagnosticeerde eetstoornissen is er de nieuwe conventie met het gratis zorgaanbod van gespecialiseerde ambulante hulpverleners dicht bij huis onder leiding van de behandelend arts (die het zorgtraject initieert).
- Deze zorgteams kunnen ondersteund worden door het MAST (Multidisciplinair Ambulant Supportteam Eetstoornissen vanuit Ligant).