Donderdagen 6/11, 13/11, 20/11, 27/11 en de laatste sessie op 4/12/2025: telkens van 9u00 tot 16u00.
- De begrippen van de groepsdynamica en structuur componenten van groepen zoals taak en proces, cohesie, rollen en normen en de theorie van de groepsontwikkeling en fasen worden behandeld.
- Opzetten van een groepsaanbod en indicatiestelling.
- Verdieping van de theoretische modellen groepsontwikkeling, het groepsfocale conflict en de groepsafweer.
- Je ontwikkelt de basisvaardigheden om als groepsbegeleider of groepstherapeut een groep te begeleiden. Daarnaast leer je ook groepsprocessen in teams te analyseren en hierin taakgerichte interventies te bedenken.
- Doorheen deze module word je je (meer) bewust van je eigen rol, je leiderschapsstijl en de invloed hiervan op het groepsproces en in de interacties met anderen.
In deze module werken we met de principes van het ervarings-en actieleren. Je maakt je theoretische inzichten, adequate houdingen en specifieke technieken eigen door deze te toetsen aan je eigen ervaringen en reflecties hierop in interactie met anderen in een groep. We spreken dan van dubbelloop leren.
Dit leerproces vereist een voortdurende aandacht voor het kader en het doel van een groepservaring of oefening, de rol en taak van begeleider/deelnemers en het proces. Deze ingrediënten van het leerproces krijgen expliciet aandacht: Observeren, ervaren, interpreteren en interveniëren.
De module bevat de volgende onderdelen:
- Kennisoverdracht: vooraf te bestuderen literatuur, kennisverwerving via presentaties docent, verwerken en toepassen van de theorie aan de hand van concrete oefeningen en observatieopdrachten.
- Competenties trainen: deelnemen aan rollenspellen en competentie oefeningen waarin je kennismaakt met de praktijk van de groepsbegeleider, -therapeut.
- Eigen ervaring: deelnemen aan een ervaringsgroep. Dit biedt je de gelegenheid om zelf te ervaren wat deelname aan een groep betekent. Via reflectie over de interactiepatronen, rollen leer je al doende hoe je groepsprocessen kan observeren en begrijpen.
- Observationeel leren: als observator van voorbeelden zowel via beeldmateriaal als tijdens de cursus krijg je de gelegenheid om op een unieke manier te leren over basishoudingen, attitudes en interventie als groepsbegeleider.
Voor deze vorming wordt verwacht dat je het boek “Groepsbehandeling en teambegeleiding in de zorg. Een praktische handleiding op basis van de groepsdynamica”, Willem de Haas aanschaft. Ter voorbereiding zal je telkens enkele hoofdstukken uit dit boek moeten lezen.
De 5-daagse module richt zich op klinisch psychologen, orthopedagogen en andere zorgprofessionals werkzaam in de klinische praktijk die al werken met groepsaanbod of interesse hebben om dit uit te bouwen.
De vorming wordt aangeboden door Caroline Vanderhallen, klinisch psycholoog-psychoanalytisch psychotherapeut in Groepspraktijk Tessaract. Hoofddocent module Groepsprocessen in GZ-opleiding RINO-Zuid.
De vorming gaat door in het Sociaal Huis Portavida, Welzijnscampus 11 , 3600 Genk
Kostprijs:
300€ voor niet-geconventioneerde KP/KO en andere zorgprofessionals, gratis voor geconventioneerde KP/KO