Wat is eerstelijnspsychologische zorg

Eerste hulp

Eerstelijnspsychologische hulp is eerste hulp bij lichte tot matige klachten. De hulp wordt aangeboden door een geconventioneerd klinisch psycholoog of orthopedagoog en is er voor kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen. Kenmerkend aan de eerstelijnshulp is dat ze laagdrempelig is en vooral preventief wil werken, met veel aandacht voor het versterken van veerkracht in het omgaan met uitdagingen in je leven.

 

 Individueel of in groep

Deze hulp kan aangeboden worden via individuele sessies of via groepssessies, met een variatie aan frequentie of duurtijd. Voor meer informatie verwijzen we graag naar www.spreekerover.be, waar je alle praktische en financiële informatie kan nalezen.

 

Financieel voordelig

Voor kinderen en jongeren tot en met 23 jaar is de hulpverlening gratis voor zowel individuele sessies als groepsaanbod, vanaf 24 jaar bedraagt het remgeld 11 euro voor een beperkt aantal individuele sessies.  Meer informatie vind je op www.spreekerover.be .

 

Dichtbij en in samenwerking

Een eerstelijnspsycholoog of orthopedagoog werkt graag samen met andere betrokken hulpverleners of diensten die voor jou belangrijk zijn, mits jouw toestemming en enkel indien nodig. Velen van hen zijn daarom werkzaam in huisartsenpraktijken, scholen, Huis van het Kind, OCMW,…. kortom: plaatsen waar jij als hulpvrager al een verbinding mee hebt.  Bovendien is het mogelijk om sessies online via videobellen te laten plaatsvinden. 

Aanmelding en kennismaking

Hier kan je een psycholoog of orthopedagoog zoeken die werkzaam is in de buurt van je woonplaats.

In een eerste -gratis- gesprek zal de psycholoog of orthopedagoog luisteren naar jouw klachten en hulpvraag. Daarna zal hij samen met jou bepalen of deze klachten en hulpvraag behandeld kunnen worden binnen deze eerstelijnshulp. Bij minderjarigen worden ouders mee betrokken in deze besluitvorming.