Noolim, Reling en Ligant, drie netwerken geestelijke gezondheid in Limburg.

Noolim voert deze activiteiten uit voor volwassenen en ouderen (vanaf 16 jaar) in Oost-Limburg.

Reling voert deze activiteiten uit voor volwassenen en ouderen (vanaf 16 jaar) in West-Limburg.

 

Ligant focust zich op kinderen en jongeren (t.e.m. 23 jaar) in de hele provincie.

 

Deze netwerken coördineren de samenwerking tussen patiëntvertegenwoordigers, familievertegenwoordigers, zorgaanbieders uit de eerste lijn, welzijn en de gespecialiseerde geestelijke gezondheidszorg.

 

De hoofdopdracht van de netwerken bestaat uit twee domeinen:

  1. Het sterker verbinden en op elkaar afstemmen van wat zorg- en hulpverleners vandaag aanbieden, de onderlinge samenwerking tussen de netwerkpartners optimaliseren en op die manier het aanbod versterken op vlak van in- door- en uitstroom (geïntegreerde zorg) en kwaliteit (herstelondersteunend, cliëntgerichte, …)
  2. Nieuwe en innovatieve zorgvormen en ondersteuningsactiviteiten ontwikkelen vanuit een netwerkperspectief en populatieaanpak:
    •  zorg in de thuissituatie: dankzij de inzet van multidisciplinaire mobiele teams worden opnames vermeden of ingekort
    • de conventie eerstelijnspsychologische zorg uitrollen voor laagdrempelige, toegankelijke psychologische zorg in de eerste lijn
    • preventieve, vroeg dedecterende en vroeg interveniërende activiteiten opzetten in een poging sneller ondersteuning te bieden bij lichte klachten
    • de toeleiding naar zorg en ondersteuning te versterken

Psyche

Psyche ondersteunt procesmatig, de organisatie is actief op heel wat domeinen binnen de geestelijke gezondheid(szorg) en lanceert initiatieven ter bevordering van herstelgerichte zorg en mentale gezondheid.

SINDS 2023 WERKT GGZ LIMBURG SAMEN MET DE NIEUWSFLASH VAN PSYCHE

Abonneer je op deze tweewekelijkse nieuwsflash vol nieuwe initiatieven, studiedagen en vacatures

Heb je interessante info? Stuur deze zeker door naar psychepost@psyche.be

Netwerk zorg aan geïnterneerden

Via het netwerk zorg aan geïnterneerden worden personen met een interneringsstatuut toegeleid naar het meest gepaste reguliere aanbodaanbod, hun werkingsgebied is per hof van beroep ingedeeld, voor ons dus Antwerpen/Limburg.

Inspirerende teksten en publicaties

INTEGRALE ZORG VOOR PSYCHOSOCIALE PROBLEMEN vanuit een lokale, intersectorale samenwerking:


De Vlaamse netwerkcoördinatoren GGZ voor volwassenen hebben een inspiratietekst bij elkaar geschreven die netwerkpartners kan helpen in het verder doordenken naar integrale zorg voor psychosociale problemen, te organiseren vanuit een lokale intersectorale samenwerking (1elijn, Welzijn, GGZ, VAPH, …). De tekst capteert de visie achter heel wat opborrelende netwerkinitiatieven en probeert kader te geven voor gelijksoortige initiatieven die vaak lokaal een wat andere uitwerking krijgen.