SUPPORTTEAM ILLEGALE DRUGS RELING
Mensen met een illegale drugproblematiek en psychische klachten hebben vaak onvoldoende toegang tot reguliere psychiatrische zorg, die bovendien niet altijd aansluit bij hun specifieke noden. Via het supportteam illegale drugs zet netwerk Reling samen met gespecialiseerde netwerkpartners in op een vermindering van de behandelingskloof, meer continuïteit van zorg, een adequaat zorgaanbod en het voorkomen van onderbrekingen in het zorgtraject voor deze doelgroep. Het Supportteam Illegale Drugs bestaat uit ervaren krachten en biedt hulpverleners, teams en organisaties ondersteuning om hun handelingsbekwaamheid en -motivatie ten aanzien van deze doelgroep te vergroten. We zetten onze deskundigheid steeds in vanuit een samenwerking met de betrokken hulpverlener, team en organisatie.
Contact opnemen:
Hulpverleners die in contact komen met deze doelgroep en een ondersteuningsvraag hebben, kunnen contact opnemen met de medewerkers van het Supportteam Illegale Drugs via het aanmeldingsformulier (ook bereikbaar via de QR-code op de flyer) of via e-mail: supportteamillegaledrugs@reling.be.
Hoe ziet een traject binnen het supportteam eruit?
Iedere professionele netwerkpartner kan aanmelden. Na aanmelding neemt een van onze medewerkers binnen een week telefonisch contact op om de ondersteuningsvraag verder te verkennen. Deze vraag kan betrekking hebben op ondersteuning in een specifieke casus of meer algemeen op een probleem betreffende illegale drugproblematiek waar jij of jouw team tegenaan loopt. Na telefonisch contact wordt de aanmeldingsvraag in het team besproken en wordt er een voorstel geformuleerd. De verwijzer krijgt hiervan terugkoppeling. Een traject wordt vraaggericht opgezet en kan betrekking hebben op: casemanagement, outreach, liaisonfunctie, teaminterventie, systeeminterventie, intervisie, vorming en beleidsadvies. Een traject duurt maximaal 6 maanden.
Aandachtspunten:
- Het supportteam neemt geen casussen over. We ondersteunen de hulpverlener of dienst die actief betrokken blijft en zo zijn rol t.o.v. de zorgvrager kan waarmaken.
- Het supportteam is geen crisis- of urgentiedienst.
- Onze werking is kosteloos voor alle netwerkpartners.
- Het supportteam kan geen onderdeel uitmaken van voorwaarden opgelegd door justitie.
- Het supportteam verstrekt geen attesten voor instanties zoals justitie, ziekteverzekering of invaliditeit.