Mobiele teams en supportteams doelgroep volwassenen

Naast afstemming van zorg organiseren de netwerkpartners samen ook een aantal zorgvormen die ze in netwerkverband aansturen. Enerzijds zijn dat mobiele teams en werkingen die rechtstreeks zorg opnemen voor patiënten, anderzijds zijn dat support-activiteiten voor hulpverleners (eerstelijn, welzijn, …) bij specifieke doelgroepen.

Mobiele Crisisteams voor volwassenen

Intensieve psychiatrische zorg aan huis gedurende maximum 4 weken voor patiënten vanaf 18 jaar in acute crisissituaties.

Mobiele Herstelteams voor volwassenen

Begeleiding en behandeling aan huis bij mensen vanaf 18 jaar die door een ernstige en langdurige psychische kwetsbaarheid ondersteuning nodig hebben op verschillende levensdomeinen.

Mobiele Equipe Internering – team Limburg

Multidisciplinaire opvolging en begeleiding aan huis van geïnterneerde personen  waar forensische ondersteuning nodig geacht wordt.  Vanuit het kernteam worden partners ondersteund die personen met een interneringsstatuut in hun organisatie includeren. 

EKWo – Aanklampende zorg bij sociale huurders

De EKWo begeleiders richten zich op personen die sociaal huren en die (vermoedelijk) psychische moeilijkheden ervaren en daarvoor niet de gepaste hulp ontvangen.

Job-Art – Arbeidstrajectbegeleiding en arbeidscoaching

Een multidisciplinair team van arbeidscoaches begeleidt werkzoekenden met een psychische kwetsbaarheid richting betaald werk.

CABRIO – Aanklampende zorg bij (dreigende) dak- en thuisloosheid

Een sectoroverschrijdend multi-disciplinair team legt contact met dak- en thuislozen in hun leefomgeving, biedt ondersteuning op maat en maakt verbinding met maatschappelijke voorzieningen.

HOUSING FIRST – woonbegeleidingsmethodiek bij dak- en thuisloosheid

Een woonbegeleidingsmethodiek voor langdurig daklozen in Genk, Hasselt en Sint-Truiden waarbij cliënten van straat rechtstreeks instromen in woonst.

SUPPORT: Transitieleeftijd

Het supportteam transitieleeftijd ondersteunt hulpverleners die werken met jongeren/jongvolwassenen van 16 tem 23 jaar met een psychische kwetsbaarheid. Het team denkt mee na en adviseert rond casussen en/of beleid en faciliteert in het maken van overgangen van kinder- en jongeren naar volwassenhulpverlening zonder breuken.

SUPPORT: Eetstoornissen 

Het MAST (Multidisciplinair Ambulant Supportteam) Eetstoornissen biedt ondersteuning aan ambulante hulpverleners bij zorgtrajecten die dreigen vast te lopen of die moeizamer verlopen. Op deze manier willen we hulpverleners meer vaardig maken om met de doelgroep aan de slag te gaan en voorkomen dat jongeren (tot 23 jaar) breuken ervaren in hulp die ze krijgen. Ook willen we dat de behandeling zo lang mogelijk in de eigen omgeving kan plaatsvinden. De regie rond het zorgtraject blijft bij de jongere en zijn (professioneel) netwerk. Naast casusondersteuning zet het MAST-team in op kennisdeling en expertise-uitwisseling door middel van vormingen, opleidingen en het organiseren van supervisiegroepen.

SUPPORT: Advies en consult voor eerstelijn en welzijn (GGZ consult)

Via het GGZ-consult kan een verwijzer (huisarts, hulpverlener, welzinswerker) terecht voor een telefonisch consult of advies bij psychiatrische en/of psychosociale problematiek.

SUPPORT: Mobiele Werking DubbelDiagnose (MWDD)

Experten-team in dubbeldiagnose, nl. verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek. Zij coachen hulpverleners om de gepaste zorg te kunnen verstrekken aan cliënten met een dubbeldiagnose. Hulpverleners die in contact komen met de doelgroep en hier vragen over hebben kunnen contact opnemen  via mail. 

SUPPORT: Support en Casemanagement-teams Illegale Middelen

Mensen met een illegale drugproblematiek vinden moeilijk aansluiting bij reguliere psychiatrische gezondheidszorg. Om hieraan tegenmoet te komen nemen in Limburg  twee multidisciplinaire teams een ondersteunende rol op naar zowel zorg- en welzijnspartners als de zorgvragers die ze begeleiden.